WordPress is een content management systeem (CMS).
Om het makkelijker te maken, maar nog steeds eenvoudig: WordPress kan gebruikt worden voor het bouwen van websites, webshops en blogs. Het is gratis en enorm populair.
Waarom WordPress?
Iedereen kan aan de slag met WordPress, zelfs beginners zonder programmeerkennis. WordPress werkt met templates (thema’s) en plugins. Je bouwt dus verder op iets bestaand en moet dus niet van 0 beginnen.
Ik leg het altijd aan mijn klanten uit als spelen met Lego:
Je start met een plaat waarop je aan de hand van de lego blokjes kleine dingen kan bouwen. Hoe meer vertrouwen en inzicht je krijgt hoe grootser je het ziet en hoe groter de dingen zijn die je bouwt.
WordPress werkt net hetzelfde:
- WordPress is in dit geval de bouwplaat
- Het thema bepaalt de bouwstijl. Je kan maar 1 thema installeren
- De plugins zijn de lego blokjes die het toelaten om verder te gaan bouwen. Hoe meer plugins, hoe meer functionaliteiten
Hoe werkt WordPress?
Vooraleer je kan beginnen aan een website heb je een hosting nodig. Een ruimte die je koopt waarop je je website mag bouwen en die je een url bezorgd. Bij mij is dit www.studio-marcel.be
Een hosting moet je elk jaar vernieuwen en dus betalen. Zelf gebruik ik Combell omdat de prijs kwaliteit hier naar mijn mening het beste is.
Nadat je een webruimte hebt gekocht kan je aan de slag met het installeren van WordPress. Via je hosting kan je vaak WordPress laten installeren en hoef je dit niet meer zelf te doen.
Van zodra je WordPress erop hebt staan installeer je een thema. Dit kan je via de (gratis) bibliotheek doen of je maakt gebruik van een aangekocht thema.
Bepaal de functionaliteiten
Afhankelijk van wat je website of webshop moet kunnen zal je dus bepaalde plugins moeten installeren. Diegene die ik het vaakste installeer:
- Sendcloud – Deze maakt verzendetiketten aan voor pakketjes
- Mollie – Hiermee kan je betalingen makkelijk afhandelen
- Elementor – Een plugin waarmee je makkelijk de lay-out van je website mee kan bepalen
- Akismet – onmisbaar om spam tegen te gaan
Heeft WordPress ook nadelen?
Absoluut. Het is een populair online CMS om te hacken omdat er zoveel plugins zijn die je kan gebruiken. Niet elke plugin is even betrouwbaar en dus zijn sommige makkelijker om beveiligingslekken in te vinden en hier bijvoorbeeld malware te installeren.
Kan je nu volledig zelf aan de slag?
In theorie zou dit zeker kunnen, er zijn heel veel tutorials en informatie online te vinden die je verder helpen. Maar, je hoort het misschien al aankomen er zijn ook valkuilen. Het is ten eerste belangrijk te weten welke plugins er zeker op moeten staan en welke links te laten liggen.
Ten tweede zijn er bij het kiezen van het thema ook criteria die je in het achterhoofd moet houden. Denk hierbij aan de gebruiksvriendelijkheid etc.
Tot slot is de geloofwaardigheid van je website/shop enorm belangrijk. Wanneer je een zelf gemaakt website vergelijkt met eentje die door een professional is gebouwd zijn er vaak toch aanzienlijke verschillen in de details.