PlatformenVerschillende website platformen

Verschillende website platformen

Het bouwen van een website klinkt voor veel mensen als iets lastigs. Iets waarvoor je altijd een website ontwikkelaar nodig hebt die je helpt en waar je voor moet betalen. Dat is echter niet altijd het geval. Met een website platform kun je zelf een website bouwen, onderhouden en updaten. Hieronder zullen we de vijf meest populaire website platformen beschrijven.

WIX

WIX is een Cloud-gebaseerd website platform, waar webhosting en ontwerpservices bij in zitten. Deze wordt vaak gezien als gebruiksvriendelijk, omdat je de keuze hebt uit meer dan 500 kant en klare sjablonen. Je kan met de ‘drag-and-drop’ tools van WIX op een hele simpele manier je website zo bouwen als je zelf wilt, zonder dat je hiervoor speciale skills of een website ontwikkelaar nodig hebt. Door gebruik te maken van de gratis versie van WIX maak je gebruik van hun templates, mag je zo veel webpagina’s maken als je wilt en krijg je gratis hosting. Mocht je uiteindelijk meer nodig hebben dan kun je altijd een abonnement afnemen.

WordPress

WordPress is een ‘open source content management systeem’. Ook dit is een populair platform, waar mensen ook zonder ervaring met coderen hun websites en blogs kunnen bouwen. Het zorgt ervoor dat het erg gebruiksvriendelijk werkt. De software van WordPress kost niets: je kan het gratis installeren, gebruiken en wijzigen. 

WordPress werd in het begin vooral gebruikt door mensen die een blogwebsite wilden hebben. Tegenwoordig is de software zo aangepast dat je het kan gebruiken voor elk type website dat je maar kunt bedenken. 

Weebly

Weebly wordt gezien als een heel eenvoudig website platform. Ook hier wordt gebruikt gemaakt van een ‘drag-and-drop’ interface, waarbij je elementen kunt selecteren en slepen waar je het wilt hebben. Met Weebly is het niet heel makkelijk om je website helemaal boven in Google te krijgen, dat komt bijvoorbeeld doordat je geen verschillende headings kan maken, alleen niveau H2 wordt gebruikt. Ook wordt de URL aangepast met een verplichte (Engelse) string, wat voor de SEO van Nederlandse websites niet helemaal handig is.

Shopify

Shopify is op dit moment de grootste e-commerceoplossing over de hele wereld. Het werkt doordat het alle manieren van handel samenvoegt in een ‘command center’. Hierdoor worden je online en je offline inventaris op elk moment gesynchroniseerd. Dit maakt het mogelijk om alle winkels via hetzelfde account te beheren. Het is een duurdere oplossing, die niet voor iedereen even makkelijk te gebruiken is. 

JouwWeb

JouwWeb is een Nederlands website platform, waardoor je een aantal voordelen hebt zoals een Nederlands supportteam. Met JouwWeb zijn niet alle functies gratis en JouwWeb heeft geen appstore, waardoor sommige functies alleen met code via de HTML-widget toegevoegd kunnen worden. Dat is niet voor iedereen even handig. 

Vergelijking met elkaar

Website platform

Kosten p.m. (na gratis versie)

Voor- en nadelen

WIX

Connect Domain: €4,50

Combo: €8,80

Unlimited: €14,50

VIP: €26

+ Erg flexibel;

+ D.m.v. add-ons werkt het als erg krachtige marketingtool;

+ WIX ADI

+ De App Store is erg uitgebreid;

– Niet kunnen wisselen van sjablonen;

– Broncode is niet zichtbaar;

– Beperkte opties bij groei website.

WordPress

WordPress: Gratis

+ Altijd up-to-date;

+ Erg gebruiksvriendelijk;

+ Gratis: alleen het thema, de hosting en pro plugins kosten eventueel geld;

+ Zoekmachinevriendelijk;

– Je moet regelmatig updaten.

Weebly

Connect: €5

Pro: €10

Business: €20

+ Ontwerpen zijn flexibel;

+ Gebruiksgemak;

– Geen Nederlandstalige ondersteuning.

Shopify

Basic: €27

Shopify: €79

Advanced: €289

+ 24 uur per dag advies op de chat;

+ Mooie thema’s;

+ Er kan veel aangepast worden;

– Geen Nederlandse ondersteuning;

– Niet de goedkoopste optie.

JouwWeb

Pro: €7,50

Business: €15

+ Nederlandstalig support; 

+ Meertalig;

+ Gebruiksgemak

– Geen appstore;

– Wijzigingen moeten via HTML-widget;

– Beperkte opties bij groei website.

Waarom gebruik ik WordPress?

WordPress is voor mij persoonlijk veruit het beste platform omdat het blijft groeien en de mogelijkheden eindeloos zijn. 

  • Ik heb veel klanten die opgestart zijn in Wix en die snel tegen beperkingen aanlopen wanneer het gaat om uitbreidingen, ook de look is niet altijd professioneel
  • JouwWeb komt dicht in de buurt van Wix, not my cup of tea
  • Shopify moet je maandelijks betalen terwijl WordPress geen kosten heeft

Het is altijd belangrijk de denk oefening te maken van wat je nodig hebt en welk platform hier het beste bij aansluit. Voor mij is dit WordPress maar het is zeker oké hiervan af te wijken zolang het bij jou noden past.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je project in de juiste handen

Studio Marcel helpt startende vrouwelijke ondernemers met een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website en -shop op maat van hun bedrijf en hun ideale klant.